Monica Rasmussen

Monica Rasmussen

Frisør

RESPEKTEN FOR FAGET-HVOR HAR DEN TATT VEIEN!

Postet av Monica Rasmussen den 6. Apr 2016


Bildet er lånt fra quotesgram.com/cutting-my-hair-quotes/


Jeg sitter her å filosoferer over hvordan Frisør yrket nærmest blir sett ned på. Man får jo ofte høre " Åja du er Frisør ja" med ett litt sånn flatt tonefall fordi det er ikke ett respektert og godt betalt yrke. Frisørfaget er blitt ett samlebånd der det handler om å klippe så hårtusta fyker i høyest mulig tempo, til billigst mulig pris. Konkurransen er stor i Trondheim ( og ellers) med en Frisørsalong på hvert ett hjørne, hvor mange av de dumper prisene (ikke alle!) og gjør skam på faget vårt. Samtidig som vi som virkelig brenner for faget ikke får den respekten og annerkjennelsen vi fortjener, "vi er jo bare Frisører".

Jeg undrer meg ofte hvor yrkesstoltheten til disse menneskene er, hvor respekten for faget er, hvor stoltheten over eget yrke er blitt av. Jeg forstår ikke hvordan en kan gå på jobb hver dag å klippe hår på autopilot, og ikke ville utvikle seg. Jeg forstår det bare ikke. Som jeg har nevnt tidligere her i ett innlegg,så er det først nå etter 15 år i Bransjen at jeg funnet ett arbeidssted der mine kollegaer har passion for faget, ser på hår som kunst, og der faglig utvikling er en del av hverdagen vår. Der vi stadig streber etter å bli bedre, lære mer og utvikle oss på alle områder.

Jeg ser ikke på meg selv som ferdig utlært Frisør,tross mine 15 år i Bransjen. Jeg føler at jeg har så mye å lære enda,og jeg er stadig sulten på ny kunnskap.Det hender jeg tar frem Frisørlæreboka som lærlingene her bruker for å friske opp teori fordi jeg vil kunne mer,slik at jeg kan gi mine kunder mer av min kunnskap og kompetanse. Føler at jeg har kastet bort tiden min på steder jeg ikke har fått tilfredsstillende faglig utvikling til å bli en bedre Frisør. Det er en ganske surt å tenke tilbake på, hvor mye tid jeg har mistet på å lære mer fordi jeg har vært på feil steder.Bildet er lånt fra quotesgram.com

Derfor vil jeg si til alle unge Frisørspirer- Vær like kresen på hvem du velger som ny arbeidsgiver som de er på å ansette nye Frisører. Sett krav for deg selv, og sjekk at det finnes en dyktig Faglig Leder på arbeidsplassen, sjekk hvilke kollleger du skal tilbringe dagen din med osv.Vi tilbringer mesteparten av vår tid på jobb,og det er uhyre viktig at du trives, har kreative og omgjengelige kolleger, og at du føler at du får utviklet deg på ett faglig høyt nivå.

Jeg selv var kresen i mitt valg av læreplass,og fikk en kjempegod opplæring,men jeg kan ikke si det samme om valgene jeg tok i etterkant ved valg av arbeidsplass..

Når det er sagt så synes jeg at man skal være uendelig takknemlig om man er så heldig å havne på ett sted som jeg har,der jeg virkelig får utviklet meg kreativt og det er masse humor og latter hver dag. Der jeg får gleden av å kjenne på Teamfølelsen som har vært fraværene før. Det finnes ingenting bedre enn ett kreativt samhold på jobb der alle har respekt for sine ulikheter,men i stedet er åpen for å lære av hverandre. Slik kan man bli best i faget!! Jeg vil påstå vi er det beste Teamet her på Verftet altså:)

Tilbake til utviklingen innen bransjen.Jeg synes det er frustrerende at kreative yrker blir sett så ned på, forstå meg rett. De som dumper prisene og jobber svart ødelegger for oss som har passion for yrket vårt, og som ønsker å levere en god kvalitet til hver kunde.Jeg blir regelrett forbanna over det jeg lest i media i det siste med klipp nede i 200kr! Enhver skjønner jo at dette er svartarbeid og bedrifter som ikke betaler skatt og moms.


art, blowing, drawing, flowing, girl, painting, red hair, wind

Bildet er lånt fra favim.com/Image/534140

Det er nesten ironisk at kreative yrker ikke er mer respektert med tanke på at du skal lete lenge etter mennesker som er mer kreativ og dedikert til jobben sin,og som stadig ønsker å utvikle seg, enn nettopp kreative ildsjeler uansett kreativt yrke. Jeg ønsker at hår også skal komme på lik linje med f. eks respekterte kunstnere. For hva er det vi skaper hver dag på jobb gjennom å føre saksa gjennom håret med ulike teknikker- Jo KUNST. Hår som vi former til ett uttrykk som skal passe den individuelle personen som sitter i stolen vår. VI SKAPER hver eneste dag,og i tillegg hjelper vi mennesker til å føle seg bedre og til å uttrykke seg selv med ett eget image som vi skaper for dem. Mens kunsteren som skaper ett fantastisk maleri får heder å ære av det uttrykket han/hun skaper, så "klipper vi bare hår"..."Vi er bare Frisører"...det er noe fryktelig feil ett sted...


Kommentarer

2 Kommentarer

  • Esten

    Veldig godt skrevet! :) Kjenner meg så godt igjen i utsagnet ditt ; " Bare det...bare det!!! Sånt gjør meg også skikkelig irritert og forbanna. Det er jo beklagelig at dere frisører føler at jobben Deres betraktes som lavstatus her i samfunnet. Dere er jo både kunstnere og håndtverkere på samme tid, som frisører! Grunnen til at jeg føler mye på det du tenker og skriver er nok både fordi vår datter også er frisør, og at jeg sjøl jobber i yrke som ikke har hatt (har) ,noe spesielt høy status i yrkessammenheng forøverig. Jeg jobber som produksjonsarbeider i næringsmiddelindustrien. Men jeg tenker som så ; Hva smaker vel bedre enn mat av god kvalitet, produsert med yrkesstolthet og under seriøse forhold og som koster det det er vært. Det holder meg i gang!- Såvel som varer av ymse kvalitet produsert "her og der" for en billig penge, og at det kun er prisen på varen som er det eneste "viktige" for gjerrige kunder,- kortsiktig rå profitt for eierne,- og i værste fall, sosial dumping for de ansatte! Vi får håpe at holdningen til "våre" yrker endrer seg betydelig i fremtiden! Lykke til videre! :)

    06 april 2016
  • Monica Rasmussen

    Tusen takk for hyggelig tilbakemelding!:D Yrkesstolthet er kjempeviktig! Samt kvalitet i alt som heter håndtverk!:)

    12 april 2016

Logg inn for å skrive en kommentar.

Powered by: Bloc